C+C

Mk27 projects frequently departs from only one element – defined by a single trace – to create a regular order in the plan organization. This starting point unfolds the entire architectural design.

In C+C House this element is a wall, longitudinal on the site and located near the center of the lot. The surface, cladded in slatted Freijó wood, separates front entrance from the garage; living from the kitchen and utility rooms; circulation from the social areas. Furthermore, this wall together with the surface (also covered in wood) on the eastern plot border supports the upper volume, where the bedrooms are.

This box overlays the living room void – configured as a wooden tunnel. On the white façade of the first floor, a concealed window becomes practically invisible when closed. This solution, analog to folding doors used in previous projects of the studio, reveals specially delicate because of the absence of any frame around the movable element.

C+C House marks a return for mk27 to investigations on townhouses – urban dwellings in narrow and long plots, with side alignments near to plot limits –, as in D House (2007-2010).

Gabriel Kogan

C+C

location > são paulo. sp . brazil
project > september . 2011
completion > june . 2015
site area > 550 sqm
built area > 513 sqm
-
architecture and interior design > studio mk27
architect > marcio kogan
co-architect > samanta cafardo
interiors > diana radomysler
architecture team > ricardo ariza
interiors team > eline ostyn
communication team > carlos costa . laura guedes . mariana simas
-
landscape designer > rodrigo oliveira
structure engineer > benedictis engenharia
contractor > lock engenharia
-
photographer > fernando guerra

Mk27 projects frequently departs from only one element – defined by a single trace – to create a regular order in the plan organization. This starting point unfolds the entire architectural design.

In C+C House this element is a wall, longitudinal on the site and located near the center of the lot. The surface, cladded in slatted Freijó wood, separates front entrance from the garage; living from the kitchen and utility rooms; circulation from the social areas. Furthermore, this wall together with the surface (also covered in wood) on the eastern plot border supports the upper volume, where the bedrooms are.

This box overlays the living room void – configured as a wooden tunnel. On the white façade of the first floor, a concealed window becomes practically invisible when closed. This solution, analog to folding doors used in previous projects of the studio, reveals specially delicate because of the absence of any frame around the movable element.

C+C House marks a return for mk27 to investigations on townhouses – urban dwellings in narrow and long plots, with side alignments near to plot limits –, as in D House (2007-2010).

Gabriel Kogan