EXPO BRASIL 2015

The Brazilian Pavilion at Expo 2015 transports the visitor on a trip to know the technology behind agricultural production in the country.

Instead of multiple contents in small devices, we have here a synthetic and emblematic idea where the structure is more than just a mere support for the exhibit; it is the very immersive experience of the visit.

The main element of the expography is the Greenhouse, a large hanging garden with plants of all different food types, from the various regions of the country. Inside this Greenhouse the visitor can explore the different soils, climates and plantations that exist in Brazil and learn about the different technologies in agro-industry implemented in the country today, thereby making the exhibit not only interactive but, above all else, sensorial and filled with discoveries. Digital panels trace a real-time x-ray of the plantation and the mobile personal devices build an environment of amplified reality through the use of a spatially developed application.

Before walking through this living space, the visitor passes through a prologue, a place for concentration within the proposed route. It is as if you were travelling over the Einstein-Rosen Bridge – before entering the time-space of the plantations – , the visitor sees the retrospective of food, stories told “backwards”, from the food dish to the place of cultivation. This is seen on an LED cube – its internal faces filled with large projections of fictional narratives, archetypal of Brazilian food consumption and which are interlaced synchronically in an expanded cinema.

The postface of the exhibit, at the end of the trajectory is the restaurant itself, where you can taste different Brazilian dishes that illustrate the narratives of the first room and which are planted in the Greenhouse. More than just a place of “typical food” the restaurant explores the diversity of preparations and recipes beginning with the ingredients cultivated in Brazil. Both the kitchen on the ground floor as well as the counter facing the hall are used for gastronomy classes.

The Brazilian Pavilion at Expo 2015 takes the visitor for a walk through a piece of the Brazilian soil, with its numerous types of grains, cereals, fruits, and vegetables; a place where the most advanced technologies catalyze the productivity which had previously been stated in the letter announcing the European arrival to Brazil, the land where “anything can grow”. The architectural concept of the Pavilion is inseparable from the exhibit; thus, we proposed a building that would be the very content: all the installations of the building are exposed, making it a big food-producing machine.

As in the historical covered botanical gardens in Europe, with their old tropical forests, the Brazilian Pavilion at Expo 2015, in its agricultural garden hanging in the Greenhouse of the last floor, formulates an immersive reality in its internal climate and environment.

The light structure of the sequential wooden porticos – spaced at 1.5m -, easy to put together and take apart, sustains the metallic hanging boxes, functioning as well as brise-soleils to create a giant pergola, a light filter throughout the entire space. The spatial complexity of the building is developed under this shade, where the positioning of the volumes configures different heights and sizes of emptiness. The wooden-ribs can be freely pervaded by the visitors, formulating total permeability between the covered and uncovered spaces.

Studio MK27

EXPO BRASIL 2015

PROJECT FOR CONTEST
-
project > january . 2014
site area > 4.133 sqm
built area > 3.980 sqm
-
architecture > studio mk27
architect > marcio kogan
co-architect > gabriel kogan . giovanni meirelles . marcio tanaka . maria cristina motta
architecture team > constanza cortes . eduardo chalabi . eduardo glycerio . lair reis
communication team > carlos costa . mariana simas

The Brazilian Pavilion at Expo 2015 transports the visitor on a trip to know the technology behind agricultural production in the country.

Instead of multiple contents in small devices, we have here a synthetic and emblematic idea where the structure is more than just a mere support for the exhibit; it is the very immersive experience of the visit.

The main element of the expography is the Greenhouse, a large hanging garden with plants of all different food types, from the various regions of the country. Inside this Greenhouse the visitor can explore the different soils, climates and plantations that exist in Brazil and learn about the different technologies in agro-industry implemented in the country today, thereby making the exhibit not only interactive but, above all else, sensorial and filled with discoveries. Digital panels trace a real-time x-ray of the plantation and the mobile personal devices build an environment of amplified reality through the use of a spatially developed application.

Before walking through this living space, the visitor passes through a prologue, a place for concentration within the proposed route. It is as if you were travelling over the Einstein-Rosen Bridge – before entering the time-space of the plantations – , the visitor sees the retrospective of food, stories told “backwards”, from the food dish to the place of cultivation. This is seen on an LED cube – its internal faces filled with large projections of fictional narratives, archetypal of Brazilian food consumption and which are interlaced synchronically in an expanded cinema.

The postface of the exhibit, at the end of the trajectory is the restaurant itself, where you can taste different Brazilian dishes that illustrate the narratives of the first room and which are planted in the Greenhouse. More than just a place of “typical food” the restaurant explores the diversity of preparations and recipes beginning with the ingredients cultivated in Brazil. Both the kitchen on the ground floor as well as the counter facing the hall are used for gastronomy classes.

The Brazilian Pavilion at Expo 2015 takes the visitor for a walk through a piece of the Brazilian soil, with its numerous types of grains, cereals, fruits, and vegetables; a place where the most advanced technologies catalyze the productivity which had previously been stated in the letter announcing the European arrival to Brazil, the land where “anything can grow”. The architectural concept of the Pavilion is inseparable from the exhibit; thus, we proposed a building that would be the very content: all the installations of the building are exposed, making it a big food-producing machine.

As in the historical covered botanical gardens in Europe, with their old tropical forests, the Brazilian Pavilion at Expo 2015, in its agricultural garden hanging in the Greenhouse of the last floor, formulates an immersive reality in its internal climate and environment.

The light structure of the sequential wooden porticos – spaced at 1.5m -, easy to put together and take apart, sustains the metallic hanging boxes, functioning as well as brise-soleils to create a giant pergola, a light filter throughout the entire space. The spatial complexity of the building is developed under this shade, where the positioning of the volumes configures different heights and sizes of emptiness. The wooden-ribs can be freely pervaded by the visitors, formulating total permeability between the covered and uncovered spaces.

Studio MK27