FIO

Fio House proposes an inversion to the plan organization of single-family houses typology on two floors, in similar architectural procedure previously done in Casa B+B (2010-2014): while the living room is on the top floor, bedrooms are located on the ground. Main design issues, therefore, become permeability external-internal and also the creation of paths and visuals for day-to-day uses.
Architectural promenade begins at the garden on the ground floor, developing through a sculpture-like ramp until getting to the deck with its colorful armchairs and outdoor fireplace. You then arrive in the glass living room – a lateral extension of the veranda – at the same level of the tree-tops.
For the bedrooms on the ground floor, visual permeability concept of the living room assumes a new shape, in this case, less visual and more physical, expressed by the direct spatial continuity between interiors and garden.
The very same wood used in the internal ceiling unfolds to the façade – to the opaque base of the ground level – and create a contrast with the lightness of the glass and steel structure of the first floor.
Gabriel Kogan

FIO

location > são paulo . sp . brasil
project > july . 2010
completion > february . 2015
site area > 1.370 sqm
built area > 1.100 sqm
-
architecture and interior design > studio mk27
architect > marcio kogan
co-architect > lair reis
interior design > diana radomysler
interior design co-author > mariana ruzante
architecture team > fernanda neiva . oswaldo pessano
interiors team > eline ostyn
communication team > carlos costa . laura guedes . mariana simas
-
landscape designer > renata tili
structure engineer > leão e associados
contractor > fairbanks & pilnik
-
photographer > fernando guerra

Fio House proposes an inversion to the plan organization of single-family houses typology on two floors, in similar architectural procedure previously done in Casa B+B (2010-2014): while the living room is on the top floor, bedrooms are located on the ground. Main design issues, therefore, become permeability external-internal and also the creation of paths and visuals for day-to-day uses.
Architectural promenade begins at the garden on the ground floor, developing through a sculpture-like ramp until getting to the deck with its colorful armchairs and outdoor fireplace. You then arrive in the glass living room – a lateral extension of the veranda – at the same level of the tree-tops.
For the bedrooms on the ground floor, visual permeability concept of the living room assumes a new shape, in this case, less visual and more physical, expressed by the direct spatial continuity between interiors and garden.
The very same wood used in the internal ceiling unfolds to the façade – to the opaque base of the ground level – and create a contrast with the lightness of the glass and steel structure of the first floor.
Gabriel Kogan