JUNGLE

Jungle House site plan considered a previously-existing clearing in the center of the plot, located in the midst of Atlantic Rain Forest in Guarujá, on the coast of São Paulo, and it synthetizes an investigation about how to merge modern design and tropical vegetation.

The landscape design recomposed native species and the terrain organically shaped the wooden deck in the first floor.

The main volume rises from the ground and seems to be encrusted in the topography: the house projects outwards the mountains, apparently touching the ground on only two pillars.

The project began with the transversal section which allowed the pool to be positioned almost semi-built-in to the roof slab, without losing any area below it. To lower the height of the top floor volume and thereby achieve a more horizontal external proportion, the living room floor was lowered 27cm relative to the outdoor deck.

Just as in other country and beach shelters designed by studio mk27 (like the Paraty House, 2006-2009), the project shows the desire of establishing a relationship between an architecture of exact lines and its surroundings. Curiously, this relationship is achieved not merely by a formal contrast, but also by a sensorial-spatial tectonic approximation with the environment, as if the architecture had emerged from the soil and landscape.

Gabriel Kogan

JUNGLE

location > guarujá . sp . brazil
project > september . 2009
completion > september . 2015
site area > 1.668 sqm
built area > 805 sqm
-
architecture and interior design > studio mk27
architect > marcio kogan
co-architect > samanta cafardo
interiors > diana radomysler
architecture team > oswaldo pessano . fernanda neiva
interiors team > eline ostyn . mariana ruzante
communication team > carlos costa . laura guedes . mariana simas
-
landscape designer > isabel duprat
structure engineer > leão associados
contractor > eng. rogerio biral
-
photographer > fernando guerra

Jungle House site plan considered a previously-existing clearing in the center of the plot, located in the midst of Atlantic Rain Forest in Guarujá, on the coast of São Paulo, and it synthetizes an investigation about how to merge modern design and tropical vegetation.

The landscape design recomposed native species and the terrain organically shaped the wooden deck in the first floor.

The main volume rises from the ground and seems to be encrusted in the topography: the house projects outwards the mountains, apparently touching the ground on only two pillars.

The project began with the transversal section which allowed the pool to be positioned almost semi-built-in to the roof slab, without losing any area below it. To lower the height of the top floor volume and thereby achieve a more horizontal external proportion, the living room floor was lowered 27cm relative to the outdoor deck.

Just as in other country and beach shelters designed by studio mk27 (like the Paraty House, 2006-2009), the project shows the desire of establishing a relationship between an architecture of exact lines and its surroundings. Curiously, this relationship is achieved not merely by a formal contrast, but also by a sensorial-spatial tectonic approximation with the environment, as if the architecture had emerged from the soil and landscape.

Gabriel Kogan