REDUX

House-pavilions inhabit the imaginary of architecture: one story floor dwelling, floating over the plot, defined from an architectural element surrounded by the garden emptiness. Farnsworth House (1951) by Mies Van der Rohe is a kind of a modern paradigm of this. Studio mk27 takes up the house-pavilion image for Redux House in a project shaped by flat slabs and by an elaborated formal composition of masses and voids.
Thus, besides a formal play of glass and wooden boxes, two horizontal bands mark the façade: the lower concrete slab elevates the house 50cm from the ground to build a platform for the domestic activities (analogies of the house as a stage for everyday life seem suggestive here). On the top, the 37cm-thick slab defines the shaded area.
Aiming to optimize internal views, the house was placed on the highest part of the terrain and social and private rooms, thus, look to the west, including the deck and pool that launch themselves towards the slope, until the cantilever stands-out from the ground.
Four functional blocks divide the areas. The first contains four bedrooms and a sauna, the second only the master suite. The third block houses the utility area (kitchen, laundry room, maid’s lounge, bathroom and bedrooms). The last block is home to the garage and the technical area
Gabriel Kogan and Mariana Simas

REDUX

location > bragança paulista . sp . brazil
project > september . 2009
completion > january . 2013
site area > 6.633 sqm
built area > 679 sqm
-
architecture and interior design > studio mk27
architect > marcio kogan
co-architect > samanta cafardo
interiors > diana radomysler
architecture team > beatriz meyer . oswaldo pessano . suzana glogowski . henrique bustamante
interiors team > mariana ruzante
communication team > carlos costa . laura guedes . mariana simas
-
landscape design > rodrigo oliveira
structure engineer > benedicts engenharia – eng. eduardo duprat
contractor > mfc engenharia
-
photographer > fernando guerra

House-pavilions inhabit the imaginary of architecture: one story floor dwelling, floating over the plot, defined from an architectural element surrounded by the garden emptiness. Farnsworth House (1951) by Mies Van der Rohe is a kind of a modern paradigm of this. Studio mk27 takes up the house-pavilion image for Redux House in a project shaped by flat slabs and by an elaborated formal composition of masses and voids.
Thus, besides a formal play of glass and wooden boxes, two horizontal bands mark the façade: the lower concrete slab elevates the house 50cm from the ground to build a platform for the domestic activities (analogies of the house as a stage for everyday life seem suggestive here). On the top, the 37cm-thick slab defines the shaded area.
Aiming to optimize internal views, the house was placed on the highest part of the terrain and social and private rooms, thus, look to the west, including the deck and pool that launch themselves towards the slope, until the cantilever stands-out from the ground.
Four functional blocks divide the areas. The first contains four bedrooms and a sauna, the second only the master suite. The third block houses the utility area (kitchen, laundry room, maid’s lounge, bathroom and bedrooms). The last block is home to the garage and the technical area
Gabriel Kogan and Mariana Simas