TOBLERONE

In mid-2000’s, studio mk27 main investigations focus on spatial compositions of boxes with linear horizontal windows and on the façade design regarding the depth of the openings in exterior plans.

Exploring the townhouse typology (vertical urban house, usually, ground floor and three other stories), D House project disappears with this visible thickness of the external wall. Meticulous repetitions on prismatic boxes theme reach another dimension here: openings in the façades – such as windows and doors – give room to pure faces built using one single material (on the east and the west, the wood; on other façades, concrete).

Volume design becomes an architectural thinking based on surfaces defining a formal radical purity for the exterior. The brises take up the entire façade, from top to bottom, and can be opened completely, while window frames and openings are concealed under this wooden skin.

Passing through the front gate made of corten steel, you arrive at an architectural garden that serves as a reception hall: a patio with marble floor and a pitangueira. The spatial transition to the living room is completed by a veranda defined by a 2.5m cantilever on the upper volume. Two large floor-to-ceiling windows shape the house front door. These sliding frames can recede totally into the wall and dilute divisions between the inside and out.

Gabriel Kogan

TOBLERONE

location > são paulo . sp . brazil
project > january . 2008
completion > october . 2011
site area > 1.453 sqm
built area > 590 sqm
-
architecture and interior design > studio mk27
architect> marcio kogan
co-architect > diana radomysler
interior design > diana radomysler
architecture team > fernanda palmieri . fernando falcon . oswaldo pessano
interiors team > carolina castroviejo
communication team > mariana simas
-
landscape designer > isabel duprat
structure engineer > gilberto pinto rodrigues
contractor > fairbanks & pilnick
-
photographer > fernando guerra

In mid-2000’s, studio mk27 main investigations focus on spatial compositions of boxes with linear horizontal windows and on the façade design regarding the depth of the openings in exterior plans.

Exploring the townhouse typology (vertical urban house, usually, ground floor and three other stories), D House project disappears with this visible thickness of the external wall. Meticulous repetitions on prismatic boxes theme reach another dimension here: openings in the façades – such as windows and doors – give room to pure faces built using one single material (on the east and the west, the wood; on other façades, concrete).

Volume design becomes an architectural thinking based on surfaces defining a formal radical purity for the exterior. The brises take up the entire façade, from top to bottom, and can be opened completely, while window frames and openings are concealed under this wooden skin.

Passing through the front gate made of corten steel, you arrive at an architectural garden that serves as a reception hall: a patio with marble floor and a pitangueira. The spatial transition to the living room is completed by a veranda defined by a 2.5m cantilever on the upper volume. Two large floor-to-ceiling windows shape the house front door. These sliding frames can recede totally into the wall and dilute divisions between the inside and out.

Gabriel Kogan