PLANAR

Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

This type of insertion on the plot demanded care and attention with the design of the rooftop, which is the fifth facade of the building. This was an exercise in composition and selection of equipment to be placed there, such as solar panels and skylights. The green roof mimics the surrounding lawn as well as contributes to the thermal comfort in the house.

Structurally, the slab is a rigid platform that is not supported by beams but directly by the pillars, which are distributed modularly in three axes. The cross-shaped metallic pillars are homage to the elegant proportions of miesian architecture.

Under the roof there are two programmatic boxes, the first one with the service areas, gym, tv and playrooms and the second one with the five en-suite bedrooms. The living rooms are located at the extremities and can be completely opened or closed by sliding glass doors transforming the entire house into a terrace. The interiors are made of low and solid wood furniture and the layout of the spaces leaves enough space for free circulation between the furniture and the panels and allows for an individualized reading of each piece. A translucent multi-colored club-chair hanging from the slab becomes the focus of attention and contrasts with the horizontality of the house.

Surrounding the rigid formal distribution, there is a vertical winding wall made of solid bricks arranged in solids and voids. Paradoxically, it defines the different relationships between the internal and external spaces. The wall, which is usually a symbol of division and isolation, in this project, is at times concave and at others convex, embracing the entrance garden and creating transparencies as well as offering protection from the street. Its brick texture contributes to a cozy atmosphere and creates light filters with kinetic effects as the day passes.

Planar House has obtained Gold Certification according to guidelines established by the GBC (Green Building Council) Brazil House Reference Guide.
Studio MK27

PLANAR

location > porto feliz . sp. brazil
project > august . 2013
completion > february . 2018
site area > 7.000 sqm
built area > 1.000 sqm
-
architecture and interior design > studio mk27
architect > marcio kogan
co-architect > lair reis
interior design > diana radomysler
project team > carlos costa . carolina castroviejo . laura guedes . mariana simas . oswaldo pessano . raquel reznicek . renato périgo . ricardo ariza
architecture team > carolina castroviejo. oswaldo pessano . raquel reznicek . ricardo ariza
interiors team > mariana ruzante . renato périgo
communication team > carlos costa . laura guedes . mariana simas . tamara lichtenstein
-
landscape designer > maria joão d'orey
structure engineer > afaconsult
contractor > fairbanks & pilnik
-
photographer > fernando guerra

Planar House is a radical exercise in horizontality, aspect commonly explored in the projects of the studio. Discreetly inserted in the highest point of the plot and favoring the existing topography, its presence is most strongly felt in the footprint rather than volumetrically. An extensive line in an open landscape.

This type of insertion on the plot demanded care and attention with the design of the rooftop, which is the fifth facade of the building. This was an exercise in composition and selection of equipment to be placed there, such as solar panels and skylights. The green roof mimics the surrounding lawn as well as contributes to the thermal comfort in the house.

Structurally, the slab is a rigid platform that is not supported by beams but directly by the pillars, which are distributed modularly in three axes. The cross-shaped metallic pillars are homage to the elegant proportions of miesian architecture.

Under the roof there are two programmatic boxes, the first one with the service areas, gym, tv and playrooms and the second one with the five en-suite bedrooms. The living rooms are located at the extremities and can be completely opened or closed by sliding glass doors transforming the entire house into a terrace. The interiors are made of low and solid wood furniture and the layout of the spaces leaves enough space for free circulation between the furniture and the panels and allows for an individualized reading of each piece. A translucent multi-colored club-chair hanging from the slab becomes the focus of attention and contrasts with the horizontality of the house.

Surrounding the rigid formal distribution, there is a vertical winding wall made of solid bricks arranged in solids and voids. Paradoxically, it defines the different relationships between the internal and external spaces. The wall, which is usually a symbol of division and isolation, in this project, is at times concave and at others convex, embracing the entrance garden and creating transparencies as well as offering protection from the street. Its brick texture contributes to a cozy atmosphere and creates light filters with kinetic effects as the day passes.

Planar House has obtained Gold Certification according to guidelines established by the GBC (Green Building Council) Brazil House Reference Guide.
Studio MK27