Located in the mountains of Campos de Jordão, known for its low winter temperatures, Mororó House architecture concept departs from a linear extrusion of one single section – archetypical of a house – to compose a 65-foot long and 11-foot wide pavilion.

The duality between the transparency and opacity defines the volume: the 51 meters long western portion, cladded with grey corrugated metal sheet, contains the bedrooms, kitchen and living room; on the east, the pavilion entirely in glass, for pool and sauna, extends in a stretch of 14-meters. A deck, elevated above the natural profile of the land, surrounds the entire house perimeter. Inside, materials like wood create a cozy ambiance, much like in a traditional mountain chalets.

The rational project lead to a quick and economical construction with industrialized solutions such as the steel structure and the steel frame walls. Few elements were built in loco but rather they were assembled at the site, resulting in shorter construction time. The opaque façade with controlled openings and efficient thermal performance – also reduced energy losses and maintenance costs.

Contrary to the clients’ initial suggestion of placing their house at the top of the site, the building was settled on the lowest part – in the middle of a beautiful Pine Tree Forest. Building was then surrounded with nature and created an intimate relationship with the plot.

Gabriel Kogan

MORORÓ

location > campos de jordão . sp . brazil
project > june . 2011
completion > january . 2015
site area > 17.800 sqm
built area > 730 sqm
-
architecture and interior design > studio mk27
architect > marcio kogan
co-architect > maria cristina motta
interiors > diana radomysler
architecture team > carolina castroviejo . elisa friedmann . mauro augusto . oswaldo pessano . rafael costa
interiors team > pedro ribeiro
communication team > carlos costa . laura guedes . mariana simas
-
landscape designer > consuelo grossi pereira
structure engineer > leão engenharia
contractor > alle engenharia
-
photographer > fernando guerra

Located in the mountains of Campos de Jordão, known for its low winter temperatures, Mororó House architecture concept departs from a linear extrusion of one single section – archetypical of a house – to compose a 65-foot long and 11-foot wide pavilion.

The duality between the transparency and opacity defines the volume: the 51 meters long western portion, cladded with grey corrugated metal sheet, contains the bedrooms, kitchen and living room; on the east, the pavilion entirely in glass, for pool and sauna, extends in a stretch of 14-meters. A deck, elevated above the natural profile of the land, surrounds the entire house perimeter. Inside, materials like wood create a cozy ambiance, much like in a traditional mountain chalets.

The rational project lead to a quick and economical construction with industrialized solutions such as the steel structure and the steel frame walls. Few elements were built in loco but rather they were assembled at the site, resulting in shorter construction time. The opaque façade with controlled openings and efficient thermal performance – also reduced energy losses and maintenance costs.

Contrary to the clients’ initial suggestion of placing their house at the top of the site, the building was settled on the lowest part – in the middle of a beautiful Pine Tree Forest. Building was then surrounded with nature and created an intimate relationship with the plot.

Gabriel Kogan